Mattrengöring – så får du bort blodfläckar på mattan

tips på att få bort blod från mattor

Då man ska försöka få bort fläckar från heltäckningsmattan märker man snart att vissa är lätta att få bort och andra svårare. Blod är en av de som kan vara svåra att få bort. Blod är järn och proteiner vilket gör det svårt att göra rent. En heltäckningsmatta är inte som en tröja eller blus som du enkelt kan tvätta i tvättmaskinen, utan något som du måste tvätta stående på dina bara knän. Om du får blod på mattan kan det vara svårt att få bort om du inte agerar på en gång. Att professionellt rengöra mattan kan vara dyrt så innan du ringer in en expert, kolla in dessa rengöringstips och pröva dem först.

Rengöringstips för att få bort fläckar av blod på mattor

·       Hämta lite kallt kranvatten och häll det direkt över fläcken och låt det dra i femton sekunder. Ta en torr och ren bit av en bomullstrasa och pressa den mot fläcken. Dra inga stråk med den i försök att torka bort blodet utan dutta bara på fläcken. Om mattan ser ut som att den håller på att torka, häll på mer kallt vatten och fortsätt dutta med bomullstrasan. När bomullstrasan absorberat så mycket av fläcken som möjligt, torka mattan med en hårtork.

·       Införskaffa oxiderande blekmedel som är speciellt framställt för fläckborttagning på heltäckningsmattor, men var försiktigt i användandet. Detta medel kan också förstöra din matta så att du aldrig kan laga den igen.

·       Blanda vatten och bubblande sodavatten och häll på fläcken. Dutta fläcken med mixen och sug sedan upp vätskan med torra pappershanddukar till dess blodet absorberats upp.

·       Få bort fläcken från mattan genom att blanda talk, majsmjöl och majsstärkelse med lite kallt vatten till en smet. Applicera på den nygjorda fläcken tills smeten täcker helt. Låt det dra i minst trettio minuter. Doppa därefter en svamp i kallt vatten och tvätta mjukt bort smeten och blodet.

·       Häll lite salt på blodfläcken. Blanda väteperoxid och vatten med måtten 3:2, doppa en trasa i blandningen och dutta på det saltade området. Rengör sedan men en handduk fuktad i vatten.

·       Gör en smet av fläckborttagningsmedel på kläder och vatten, applicera på fläcken med hjälp av baksidan av en tesked eller dina fingrar och låt det dra i minst trettio minuter. Använd kallt vatten och en svamp för att torka bort fläcken från mattan därefter. Använd inga borstar då borststråna kan skada den delikata mattan. Låt det torka och dammsug sedan.

Detta är några husmorsknep som kan hjälpa då du fått blod på heltäckningsmattan, men om inte, ring en städfirma i Uddevalla.