Hur man rengör diskmaskinen – steg för steg guide

Diskmaskinen är en oumbärlig apparat i våra kök som hjälper till att spara tid och energi när det kommer till att diska våra tallrikar, bestick och glas. För att hålla diskmaskinen i bästa skick och för att undvika dålig lukt och effektivitetsproblem är det viktigt att rengöra den regelbundet. I den här artikeln kommer vi att gå igenom steg för steg hur du kan rengöra din diskmaskin och hålla den i bästa skick.

Hur man rengör diskmaskinen

Innan du börjar rengöra diskmaskinen är det viktigt att ta bort alla synliga matrester och skräp från diskmaskinens insida och filter. Detta förhindrar att matrester fastnar och börjar bilda dålig lukt eller tilltäppa maskinens funktioner.

 1. Ta ut den nedre korgen och rengör den med varmt vatten och diskmedel. Kontrollera och rengör eventuella matpartiklar eller skräp som kan ha fastnat i korgens botten eller spår.

 2. Ta bort den övre korgen och kontrollera om det finns matrester eller skräp som fastnat i den. Använd en fuktig trasa eller borste för att rengöra eventuella svåråtkomliga områden.

 3. Rengör diskmaskinens filter. Detta är vanligtvis beläget längst ner i diskmaskinens botten. Följ tillverkarens anvisningar för att ta bort och rengöra filtret. Använd en borste eller tandpetare för att ta bort eventuella matpartiklar som kan ha fastnat i filtret.

Kalkavlagringar kan bildas inuti diskmaskinen med tiden, speciellt om du bor i områden med hårt vatten. För att avlägsna kalkavlagringar och hålla din diskmaskin i bästa skick, är det viktigt att regelbundet avkalka den.

 1. Förbered en lösning av ättika och vatten. Blanda lika delar ättika och varmt vatten i en skål eller mätbägare.

 2. Häll ättika-vattenblandningen i diskmaskinens botten. Se till att fångskålen och filten inte är i vägen.

 3. Kör en kort, varm diskningscykel utan några diskprodukter i diskmaskinen. Ättikan hjälper till att lösa upp och avlägsna kalkavlagringar.

 4. Efter avslutad diskningscykel, kontrollera om det fortfarande finns kalkavlagringar kvar. Om så är fallet, upprepa processen eller använd en kommersiell avkalkningsprodukt enligt tillverkarens anvisningar.

Utöver att rengöra diskmaskinens insida är det också viktigt att rengöra dess yttre för att hålla den i gott skick och ge den en fräsch look i ditt kök.

 1. Använd en mjuk trasa eller svamp och ett milt rengöringsmedel för att torka av diskmaskinens yttre. Undvik att använda starka kemikalier eller slipande material som kan skada ytan.

 2. Ta bort eventuellt damm eller smuts som har samlats på diskmaskinens kontrollpanel eller knappar. Använd en lätt fuktad trasa för att försiktigt torka av dessa områden.

 3. Kontrollera och rengör också eventuella synliga spår eller springor där smuts kan ha fastnat. Använd en tandpetare eller en mjuk borste för att rengöra svåråtkomliga områden.

Genom att följa dessa steg för att rengöra din diskmaskin regelbundet kan du hålla den i bästa skick och förlänga dess livslängd. Kom ihåg att alltid följa tillverkarens anvisningar och använd rekommenderade rengöringsprodukter för att undvika skador. Ta hand om din diskmaskin så kommer den att belöna dig med rena och skinande diskar varje gång!

Kom tillbaka för att läsa mer om vår serie av artiklar om hushållsrengöringstips och tricks!

 1. Ta bort sprayarmarna från diskmaskinen. Vanligtvis kan de enkelt lossas genom att vrida dem moturs eller dra försiktigt uppåt.

 2. Skölj sprayarmarna under rinnande vatten för att ta bort eventuella synliga matrester eller smuts.

 3. Inspektera sprayarmarna för eventuella igensättningar. Om det finns matrester eller kalkavlagringar, fyll en skål med varmt vatten och lite diskmedel. Lägg sprayarmarna i blöt i lösningen och låt dem ligga i cirka en timme.

 4. Använd en tandborste eller en mjuk borste för att försiktigt skrubba sprayarmarna och ta bort eventuell ingrodd smuts eller kalkavlagringar. Skölj dem sedan noggrant under rinnande vatten.

 5. Sätt tillbaka sprayarmarna på plats i diskmaskinen och se till att de sitter ordentligt fast.

 1. Kör en tom diskningscykel med en speciell diskmaskinsrengörare eller en blandning av citronsyra och vatten. Detta hjälper till att ta bort eventuella kvarvarande lukt, fett eller bakterier.

 2. Torka av diskmaskinens insida med en ren och torr trasa för att ta bort eventuellt fukt eller fuktrester.

 3. Kontrollera regelbundet diskmaskinens vattenfilter och rengör eller byt ut det vid behov enligt tillverkarens rekommendationer.

 4. Följ alltid tillverkarens anvisningar när det gäller underhåll och rengöring av din specifika diskmaskin.

Genom att följa dessa steg för att rengöra din diskmaskin regelbundet kommer du att kunna upprätthålla dess prestanda, undvika dålig lukt och förlänga dess livslängd. Ha en ren och välfungerande diskmaskin kommer att göra disken till en enklare och mer effektiv uppgift!