Köksrengöring – 10 enkla sätt att hålla ditt kök rent på

tips på köksrengöring från städexperter

Stressar du upp dig för kommande köksrengöring? Köket kallas ibland husets hjärta. Att inte städa det under bara en dag kan skapa en röra på kort tid. Det är bättre att hålla det rent när du är klar med att använda det för dagen eller varje gång du ser att det är dags att börja göra något åt ansamlingar av saker eller skräp. På så sätt kan du ha ett rent kök och bli av med potentiella skadedjur och bakterier som angriper det. Skadedjur och bakterier trivs där de får tillgång till mat och är varma, och platser de ofta prioriterar kan vara diskhon och ventilationsrör. I övrigt är det förstås också så att exempelvis fläckar sätter sig bättre ju längre de får sitta.

Rengöringsmedel för köksrengöring

Om du åker och handlar kan du få tag på de bästa rengöringslösningarna och därefter börja rengöra köket. Bänkskivorna eller det område där du utför själva matlagningen kan rengöras dagligen. Att använda en enkel handduk tillsammans med rengöringslösningarna kan göra att du får ett rent och ordnat kök. Hör med din lokala städfirma i Uddevalla vilka rengöringsmedel de använder när de rengör kök.

Tips för grundläggande renlighet i köket

• Håll oanvända redskap och material borta från det du behöver dagligen.

• Försök på samma sätt att förvara ingredienserna, vardagliga redskap och porslinet nära dig och alltså inte i avlägsna skåp så att du behöver förflytta dig mycket och därmed sprida smuts och stök.

• Använd stora skålar och minimalt med bestick under tillagningen.

• Håll ditt kylskåp rent och hygieniskt genom att ta bort alla gamla grönsaker och livsmedel varje vecka, och regelbunden städning är förstås bra även i skåp och hyllor.

• Rengör exempelvis gasspisen när du är klar med tillagningen. Du kan också överväga att rengöra de nedsmutsade köksredskapen för att undvika bakterieinfektioner om de lämnas länge.

• Rengör insidan av din mikrovågsugn när du lagat maten.

• Håll diskhon och avlopp rena och se till att de inte täpps till av matpartiklar.

• Håll rena golv genom att se till att det inte finns några matpartiklar strödda över golvet.

• Att använda en soptunna med lock kan hjälpa dig att hålla soporna och köksavfallet säkra från skadedjur. Att kassera avfallet dagligen skulle göra att du undviker lukt och förökning av bakterier och svampar.

• Håll helst husdjur borta från ditt kök för att undvika kontaminering eftersom deras hår och torkade hud kan förorena maten som senare kan skapa hälsoproblem för dig och din familj.